پنجشنبه، دی ۲۴، ۱۳۸۸

به انديشيدن خطر مكن

1. سلام
2. مطلب بسيار مهمي كه هفته ها ذهن مرا مشغول كرده بود تحت عنوان " به انديشيدن خطر مكن" كه در ضميمه روزنامه اعتماد خوانده بودم را امروز آورده ام و دوست دارم همه انسان ها آن را بخوانند . اما قبل از ارايه آن لازم است مطلبي را براي شاعر عزيزي به نام منصور گروسي بنويسم. به ظاهر دوستي يك بيت از اشعار ايشان را برداشته و در وبلاگش ( كه من نميدانم كدام دوست يا دانشجو اين كار را كرده و واقعن فرصت و حوصله جستجو در تمام وبلاگ هاي دوستانم را ندارم) كلمه اي از بيت را حذف و به جاي آن " فرهاد" گذاشته است و آقاي گروسي آن را ديده و برايم چند كامنت گذاشته بود و وقتي به وبلاگش مراجعه كردم ديدم وبلاگش را به حال تعطيل درآورده و از سرقت اشعارش گلايه مند و شاكيست و از اون بدتر در كامنت هايي كه دوستانش گذارده اند شور و واويلا برپاست . آقاي گروسي نازنين طبع كه شعر مي سرايي : اينكه از شعر شما استفاده كنند چيز بدي نيست ! من فكر مي كنم بايد خوشحال باشي . مگر نه اين است كه وبلاگي را راه انداخته اي كه مردم اشعارت را ببينند ؟ مگر رسالت هنر اعلام نظرات براي بهبود وضع معيشت و زيست مردم نيست ؟ چه اشكالي دارد كسي از شعر تو الهام يا وام بگيرد و احساسش را به ديگري با آن ابراز كند ؟ اگر ميخواهي از اشعارت هيچ استفاده اي نشود بهتر نيست آنها را در دفتر 40 برگي بنويسي و زير قالي پنهانش كني ؟ دوست خوب و اهل نظر و انديشه من نه از آن رو كه مورد محبت دوستي قرار گرفته ام بلكه از آن رو كه شما بي پروا انتشار آزاد مطالبت را تعطيل كرده اي مينويسم . در كشور ما متاسفانه قوانين كپي رايت يا مشابه آن وجود ندارد اما برداشتن يك بيت هم سرقت نيست و بي رحمانه است كه ما بخواهيم اين همه احساس عشق و دوستي را كه روزانه مردم به هم انتقال مي دهند و اغلب وام گرفته و حتا كپي اشعار شعرا و ادباست سرقت بدانيم . برگرد و باز هم شعر بگو و دعا كن كه شعر هايت دريچه هاي پرواز قلب هاي انسان ها به سوي هم باشد .
اما : از انديشه پروا مكن :
آیا امروز می توان به تفکر اندیشید؟ پاسخ من به خلاصه ترین بیانی که به عقلم می رسد، این است؛ نه دیروز و نه امروز، وضعیت اجتماعی و به معنای دقیق تر رابطه ملت و دولت به ویژه در صد سال گذشته مساعد و مستعد پرسش فلسفی نبوده است. طبعاً بازگویی این نکته که فلسفه از پرسش آغاز می شود، پرسش از قرنطینه یا از خلأ یا به حسب امریه و دستور و فرهنگ سازی و این قبیل امور امتحان پس داده و نخ نماشده، برانگیخته نمی شود.
چیزی به یافته های ما نمی افزاید... پرسش فلسفی هویتی پارادوکسیکال دارد. از یک سو این گونه پرسش به شهروند جهان مربوط است؛ پرسش هایی که درباره هستی و مقومات هستی یا بنیادهای علوم و شناخت و ادراک و این قبیل مسائل است. مختص ایرانی یا عرب یا اروپایی نیست. هایدگر می گوید اصلاً تعریف و ذات انسان آن است که وی موجودی است که وجودش برایش مساله است. پس پرسش فلسفی بسته ذات ماست. در کمون است. همواره مجال بروز می طلبد. حتی فلق و آشوب آن در ساده ترین افراد بی سواد نیز به صورتی بروز می کند. به قول خوزه ارتگا گاست همواره این احساس هست که موجودات چیزی کم دارند.
ما عریان به دنیا می آییم. وقتی نوزاد با گریه حضورش را اعلام می کند نه مسلمان است، نه مسیحی و نه یهودی. نه ملحد است، نه مومن. بی پیش فرض، بی موضع و به تعبیر قرآن کریم دارای شرح صدر است. این وضعیت مساعد پرسش فلسفی و افزون بر این ذاتی شهروند جهان است. اما بی درنگ واقعه یی بی رحمانه رخ می دهد. حتماً به مشت زنی که روی رینگ ناک داون شده توجه کرد ه اید. به زحمت می تواند حتی صدای شمارش داور را بشنود. در ضعیف ترین و آسیب پذیرترین وضعیت ممکن فروافتاده، حریفش سرپاست و این را دقیقاً می داند. پس به خود می گوید درست الان است که باید کاری ترین ضربات را آن هم بی درنگ و به محض بلند شدن این بخت برگشته بر او وارد کنم. نوزاد عریان به دنیا می آید، با تنی ضعیف که فوراً آن را می شویند و می پوشانند. در وضعیت فقدان اراده و برخلاف سخن روسو در حالتی کاملاً تاثیرپذیر، تسلیم و فاقد قوه انتخاب.
درست از همین دم سیل اطلاعات او و در واقع ادراک حسی او را مشت باران می کند. چهره ها، تصاویر، شمایل ها و اصوات شروع می کنند به پر کردن این بطری خالی که روسو اسمش را آزادی می گذارد. کم و بیش در چند سال اولیه که کودک بیشتر گیرنده است تا فرستنده، وضع به همین منوال است. البته با مساله ژنتیک و آرکی تایپ منافات ندارد، چون صفات ژنتیکی و مواریث نسلی و فرهنگی نیز تا این زمان باز هم جزء بوده ها، داده ها، و ابرمانده ها هستند. خلاصه تا به خود بجنبیم می بینیم هنگام ترس به جای صلیب کشیدن، بسم الله می گوییم. یا به جای بسم الله، صلیب می کشیم. یا به مانا و نیروانا و معبد دلفی و آپولون و غیره و ذلک متوسل می شویم و پیش داده ها، پیش دیدها و فرهنگ داده و فراداده و پیش دریافت ها ما را با خود برده، ما را سرشته و مخمر کرده.
اما چیست فرق انسان با حیوان؟ امکان، اختیار، قوه نقد خود و اینکه بالاخره این پرسش در ته و توی وجدان مان خوابیده که چرا من اینجا هستم و چرا به این شکل، در این سنت، در این ملیت و در این برهه تاریخی اینجا هستم و چرا اصلاً هستم به جای آنکه نباشم. بچه من سر سفره از من می پرسد بابا اصلاً خدا چرا ما را آفرید؟ البته این پرسش هنوز خالصاً فلسفی نیست چون مسبوق به این پیش فرض است که خدا ما را آفریده نه عدم یا شیطان یا طبیعت و این پیش فرض هم جزء همان مشت های اولیه است اما به هرحال از همین پرسش ممکن است به پرسش خالص تری برسد که اصلاً چرا من هستم به جای آنکه نباشم. من اسم این را می گذارم ناگزیرش فلسفه، ناگزیرش پرسش و از منظری دیگر یا به بیان دقیق تر از منظر وضعیت پرسنده اسمش را می گذارم جهانی بودن فلسفه یا تعلق فلسفه به شهروند جهان به همان گونه که همه انبیای مرسل برای جهانیان آمدند نه برای عرب یا ایرانی یا سفید یا سیاه یا متولیان گوته یا حافظ یا داستایوفسکی. این یک سوی پارادوکس، پرسش فلسفی دم روح است؛ امری است متصل به ما، همبسته ما. سویه دیگر آن است که ممکن است و غالباً و بدواً هم چنین است که همین پرسش خفه شود، پس زده شود، از آن بگریزیم و سر به آخور همان داده ها و فراداده ها بسپریم. این است که والتر بنیامین می گوید؛ تاریخ فرهنگ بار فرهنگ را بر دوش ما نهاده اما قدرت فروافکندن، به کف گرفتن و نقد این بار را به ما نداده.
فلسفه به رغم ناگزیرش کلی، به رغم جهانی و انسانی بودن نقطه عزیمتش از اکنون و اینجای خاص ماست. سر سفره پسرم می پرسد بابا خدا چرا ما را آفرید؟ من به عنوان پدر برای او نقش یک قدرت فائقه را دارم. واکنش من ممکن است او را به پیگیری پرسش در فضایی آزاد و عاری از ارعاب برانگیزد یا برعکس بی درنگ با یک کشیده آبدار پسر سرکش و فضول خود را سر جایش بنشانم. میان این دو حد، دو نهایت و دو قطب، امکانات بی شمار دیگری نیز هست. ممکن است خیلی آرام نصیحتش کنم که مگر دلت خوش است باباجان. فکر نان کن که خربزه آب است یا بپا کلاه خودت را باد نبرد یا قس علیهذا. پس ببینید دوست من، آن پرسش ناگزیر در کجاست که می بالد یا خفه می شود. در رابطه قدرت و دانش، در رابطه حکومت و ملت، در دوجانبگی یا یکسویگی رابطه اتوریته های موروثی و آزادی شهروند. حالا من سرنخ را در این مجال کوتاه دادم دست تان.
بروید ببینید قدرت های فائقه از پدر خانواده گرفته تا حکومت ها تاکنون چقدر مجال بروز داده اند به پرسش فلسفی.
اصلاً چطور است که در تاریخ گذشته و اکنون ما مکتب هایی پیدا شده اند که فلسفه را که خاستگاه مشترکی با دین دارد- چون به قول هگل اندیشیدن من بخشی و جلوه یی از اندیشه خداست- تکفیر کرده اند و به اسم دین که در اصل به قصد براندازی بت ها آمده، فلسفه و پرسش و اندیشه مستقل و آزاد انسانی را طرد و خفه کرده اند. مناسبات قدرت که اقتصاد هم لحظه مهمی از آن است در این خاک سفله پرور آزاده کش چند صد سال است که اساساً هر اندیشه یی را که با مرجعیت قدرت نمی خواند از بیم از کف دادن قدرت شان- و نه چیز دیگر- سرکوب کرده اند. مقصود من از قدرت صرفاً قدرت دولت و قدرت سیاسی نیست.
در جایی که همه می گویند سرانه مطالعه از سه دقیقه تجاوز نمی کند دیگر نیازی به دخالت قدرت نیست مگر برای قطع ارتباط اقلیت کتابخوان از اکثریت بی کتاب. طرح و انگیزش همین پرسش ناگزیر بسته کلیت زیست جهانی است که ما عریان و فارغ از هرگونه ایدئولوژی در آن پرتاب شده ایم. رفتار این زیست جهان به عنوان مرجعیت اقتداری که دولت صرفاً جلوه یی از آن است، به عقیده من مهم ترین عاملی است که پرسش فلسفی را خفه یا آزاد می کند اما با خوش بینی عرض کنم که چیزی به نام مرگ یا پایان فلسفه هیهات. تا انسان هست فلسفه هم هست. تا انسان هست، حتی در تاریک ترین دوران ها، جست وجوی خدا، حقیقت و هستی بالاخره در جایی و توسط نوادر افرادی خاموشی نگرفته است. البته این دریافت شخصی من است که ممکن است کسانی را خوش نیاید. سرچشمه دین و فلسفه، آزادی است و چراغ این آزادی در اعصار جاهلیت و ظلمت غالب و غلبه ناپذیر نیز در جایی هنوز پت پت می کند.
دست کم می توانم گفت که نه در قرون وسطی و نه در عصر جدید و وقتی پرسش مطرح شد، دیگر این گونه حرف ها که فلسفه و فرهنگ ما برتر یا بهتر از آنً غربی هاست به دعوای بچگانه یی بر سر مالکیت عروسک ها می ماند منتها در مقیاسی وسیع تر و در نتیجه بسی هولناک و خفقان زا. وقتی پرسش مطرح شد دیگر شرقی و غربی ندارد. پرسنده جداً و نه برای ادا و افتخار به مواریث ادبی و فلسفی که هیچ کدام شان را نمی خواند به هر سوراخی هر کجا که باشد سرک می کشد. پرسش که مطرح شد گفت وگوی فرهنگ ها هم نتیجه ناگزیر آن است. این گونه است که سهروردی با ایران باستان و ابن سینا با ارسطاطالیس و کربن با سهروردی مراوده پیدا می کنند. شهر تفکر متعلق به همه انسان هاست نه مایملک قلمرو این یا آن مالک. اصلاً به شهادت تاریخ تفکر در رویارویی اندیشه های متخالف و متفاوت بالیدن گرفته است و حال آنکه پیشینه فرهنگی ما در فصل موسعی از تاریخ که من اسمش را ادوار ظلمت می گذارم، بر حکومت های تک صدایی شهادت می دهد. حکومت در هر چه بتواند قیمومت کند، در مهندسی مغزها نهایتاً با شکست مفتضحانه مواجه می شود.
برعکس اگر قدرت به معنای عام کلمه اعم از پدر، سنت، دولت دلسوز یا غیردلسوز باعث قبض پرسش نشود و برعکس در بسط فضای آزادی و عاری از تنش و خشونت یاری کند، فرهنگ اعم از بومی و غیربومی مجال بالندگی پیدا می کند و اندیشه ها، نحله ها، ایدئولوژی ها و روح جاودان مانده سنت ها اگر واجد حقیقتی باشند احیا می شوند. من نه خدا هستم نه سخنگوی خدا و نه متولی مردم، اما به حسب دریافت خودم می دانم اگر خداوند و کمال حق و عدالت و نیکی باشد، پس چنین راهی راه خدا و خلاف آن به هر اسم زشت یا زیبایی که نامگذاری شود، بت پرستی و نفس پرستی، خودشیفتگی و حسد راه خدا و دین است. آغازیدنگاه پرسش فلسفی همان آغازیدنگاه دیانت یعنی شرح صدر است. در فضای استبداد شرح صدر صورتک قشنگی است روی کین توزی، تعصب، عناد، لجاج و به تعبیر قرآن مقمحیت. آنجا که آزادی نیست، سینه صافی نیز یا نیست یا بیرون از گردونه بافت قدرت و دانش است. شما اگر دهان مرا ببندید، من پسر پیغمبر هم که باشم نمی توانم و اساساً نباید خودم هم دهان خودم را ببندم و بعد اسمش را بگذارم خویشتنداری، صبوری، حرمت.
من واکنش نشان می دهم. اگر شما مومن باشید این واکنش ملحدانه و اگر ملحد باشید این واکنش مومنانه در هر دو صورت خصمانه و مغرضانه است. خب هایدگر، پوپر، هگل، مارکس و فلسفه غرب هم در چنین فضایی به ایران آمده. در اینجا فلاسفه حتی حکمای قدیم خودمان به چماق سرکوب حریف تبدیل شده اند. در حد این ابزار هم کار خودشان را کرده اند نه بیشتر. بیشترش را لازم نداشته ایم. فلسفه و دین هر دو نه از بی پیش فرضی که از شرح صدر آغاز می شوند و رابطه قدرت و حکمت در تاریخ ما به ندرت مجالی برای سینه صافی داشتن نهاده است

برچسب‌ها:

23 نظر:

در ۱:۲۷ بعدازظهر, Anonymous منصورگروسی گفت...

سلام


به شما دوست عزیز و بزرگوار و فرهیخته ام


اینها دو موضوع جدا از هم هستند که انگار نقص از بنده بوده و چون توام شده اند موجب اختلاط گردیده

نه قربانت گردم ان دانشجو فقط شعر بنده نقل و نامم را از شعر حذف نموده است

اما اگر محبت بفرمایید و پنجه رنجه شخصی بنام فرهاد جم در تالار گفتگوی اینترنتی شعر بنده را بسرقت برده و نام بنده را حذف نموده و نام خودش را در ان بیت بجای نام بنده گذاشته است

و اینجانب مینگارم تا هموطنانم همین ناقابل را که انچنان هم پربارنیست ببرند و بخوانند استفاده بفرمایند

در صورتیکه به انتهای همان صفحه شماره 24 نظری بیندازید لینک ان تالار گفتگو درج گردیده است

و بحث در اینجاست که حرمت حریم شعرا نباید شکسته شود و بقول استاد جلال الدین همایی که انواع سرقتهای ادبی را نقل فرموده اند حتی توارد را نوعی سرقت میدانند چه رسد سرقت اشکار

بنابراین چون محیط مجازی است و شعرا هم اعتماد میکنند و اشعارشان را مینگارند بایستی این اخلاق نیکو رایج گردد که حریم شعر شاعر شکسته نشود
وعلت همینست که بنده از هر غزل کمتر از حتی یکسوم در وب مینگارم

چرا نبایستی اعتماد داشته باشیم و سروده ای را کامل در معرض دید عموم جهت اشاعه ی فرهنگ غنی فارسی بگذاریم ؟

و همین شخص فرهادجم اگر ازبنده تقاضا میکرد که برای من غزل بسرا باکمال میل چنین میکردم
اما سرقت شعر و نام خود را جای نام شاعر گذاشتن بنظر شما کار درستی است ؟

و بنده دفتر چهل برگ برای بعداز مرگم نمیخواهم در زیر فالی بگذارم بلکه بایستی محیط محیط اعتماد و اطمینان باشد ونه برای خودم که برای حرمت نهادن بشعر سایر شعرا مسئله را افشا نمودم که نه هم اکنون حدود یکسال است که با چنین سرقتهایی روبرو هستیم

و این مورد را افشاگری شد تا بقیه تالارهایی که در ان لیست کذایی امده و بیش از بیست تالار است حرمت شاعران را نگهدارندتا از سروده های انان بیشتر بهره ببرند


پایدار مانید و شاد

 
در ۵:۱۳ بعدازظهر, Anonymous منصور گفت...

سلام

به


دوست بزرگوارم اقای ابوالفتحی عزیزوفرهیخته




شما هم نیت خیر دارید
با توجه با اینکه شما اون شخص را میشناسید که فرمودید از نام شما استفاده کرده وشاید هم باز امر برشما مشتبه شده و ابراز تاسف شما موجب خجالت بنده گردید

البته این همانگونه که عرض کردم دو مورد جدا از هم است که بعلت تقارن زمانی امر برشما مشتبه شده

دانشجویی شعر بنده را (اگر من جای گل بودم )نقل و نام بنده را از شعر حذف نموده

این دانشجو از دانشجویان شماست

و من دوست ندارم پیش شما کم بیاد چون دخترها حساسند و کار او خوب نبود اما کار منهم خوب نیست که بخواهم ایشان را بشما معرفی کنم و از لینک ایشان بنده خدمت شما رسیدم و کامنتی هم که واسه ی ایشان گذاشتم عرض کردم ایا اگر کسی چنین کاری کند کار درستی کرده یاخیر ؟که ایشان کامنت بنده را هم حذف نمودندزیاد مهم نیست

و دوم اون تالار سزارو دوستان است ایا شما ان شخصیکه درتالار سزار شعر را تحت نام فرهاد نوشته میشناسید ؟

ایشان غزلی از بنده را نقل و نام بنده را حذف و نام فرهاد را جایگزین نموده است و این در حالیست که بنده راغب بودم تمامی این غزل ده بیتی را در وبم میگذاشتم اما به همین علت مجبور شدم صرفا سه بیت انرا بنگارم و هم اکنون مدتیست که نه تنها بنده که سایر شعرا بعلت سرقت اشعارشان سروده ها را در وب ناقص مینگارند
که ایکاش ان فرهنگ احترام به حقوق یکدیگر را بعضی می اموختند تا از اشعار و نوشته های دیگران استفاده تام و کمال ببرند

بازم عذر میخواهم ببخشید بنده بعلت کسالت فقط پاراگراف اول شما را مطالعه کردم که دوست داشتم تا انتها بخوانم و تب مانع خواندن ادامه ی ان شد که انشالله بعد انرا خواهم خواند و سطحی دیدم مروری بر حکمت و فلسفه است

شاد باشید

ارادتمند منصورگروسی

 
در ۴:۱۹ بعدازظهر, Anonymous kurd گفت...

اولین سایت کتاب شناسی
http://kurdishbook.blogfa.com/

 
در ۴:۳۵ بعدازظهر, Anonymous سونیا گفت...

سلام استاد چند بار آمدم سر زدم کامنت بگذارم باز نشد . تا حدودی تحقیقم را درست کردم . سربلند و مانا باشید.

 
در ۹:۰۴ قبل‌ازظهر, Anonymous يسنا گفت...

سلام
استاد خسته نباشيد تحقيقتون رو آماده كردم اميدوارم مورد رضايتتون باشه بازم ممنون استاد در ضمن نوشته هاتون بازم مثل هميشه عالي بود

 
در ۹:۰۷ قبل‌ازظهر, Anonymous نسرين محبي گفت...

سلام استاد تحقيق شما حاضره

 
در ۱:۵۷ بعدازظهر, Anonymous ايرج معمر گفت...

با سلام جناب آقاي ابوالفتحي لطفا تحقيق من را با موضوع "تاثير آموزش همزمان و غير همزمان بر يادگيري" را در وبلاگم مشاهده بفرماييد.

 
در ۸:۴۷ قبل‌ازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

سلام
استاد خسته نباشيد موفق باشيد

 
در ۹:۲۴ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

با عرض سلام خدمت استاد ابولفتحی
حسنا برنجیان هستم برای معرفی وبلاگم مزاحم شدم
آدرس وبلاگ:
www.kimai-khatoon.blogfa.com

 
در ۸:۰۵ قبل‌ازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

به نام هستی بخش

واعظاعشق در این عالم خاکی نشود جا چه کنیم

با ره خاک و دل پاک و کمی عشق در اینجا چه کنیم

 
در ۱۱:۵۸ قبل‌ازظهر, Anonymous عذرا نوری گفت...

از وب لاگ اینجانب دیدن فرمایید .

 
در ۱۲:۰۱ بعدازظهر, Anonymous عذرا نوری گفت...

با سلام
اینجانب عذرا نوری تحقیق مورد نظر را در وب لاگم قرا دادم

 
در ۹:۰۵ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

سلام استاد خسته نباشین
حمید رضا کولانی هستم تحقیق رو آماده کردم ممنون می شم مطالعه بفرمایید.
آدرس وبلاگ:
http://kolani.blogfa.com

 
در ۹:۳۹ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

با عرض سلام وخسته نباشی انشاه الله حال همسرتان بهتر شده باشد.چند روزبود که نمیشدنظراتمان را بفرستیم به هر حال تحقیقم امادست .وآذرس وبلاگم :
hoggatif.blogfa.com

 
در ۱۰:۰۴ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

باعرض معذرت فراموش کردم خودرامعرفی کنم بنده فرزانه حجتی پور هستم.
تحقیق وتحلیل شعر تقدیم می گردد.
hojjatif.blogfa.com

 
در ۱:۳۸ قبل‌ازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

سلام استاد صحرایی هستم

با (( رابطه رنگ چشم و اخلاق )) به

روزم

موفق باشید

 
در ۱۰:۰۰ بعدازظهر, Anonymous عیسی ازادی گفت...

سلام ابوالفتحی عزیز خیلی دوستت داریم
ازادی

 
در ۱۰:۰۰ بعدازظهر, Anonymous عیسی ازادی گفت...

سلام ابوالفتحی عزیز خیلی دوستت داریم
ازادی

 
در ۱۰:۰۰ بعدازظهر, Anonymous عیسی ازادی گفت...

سلام ابوالفتحی عزیز خیلی دوستت داریم
ازادی

 
در ۷:۵۲ قبل‌ازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

به نام دوست
با سلام
واعظا عشق در این عالم خاکی نشود جا چه کنیم
با ره خاک و دل پاک و کمی عشق در اینجا چه کنیم

 
در ۸:۲۳ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

با عرض سلام و احترام باتوجه به حجم زياد تحقيق با موضوع رابطه بين شاخص رضايت از زندگي با نرخ بيسوادي در ايران و كشورهاي جهان اينجانب مهدي شهسواري چند صفحه از تحقيق خود را در وبلاگ نگذاشتم و حاظر مي باشم كه به صورت كتبي آن را ارائه دهم با تشكر فراوان
شهسواري
www.m-2170.blogfa .com

 
در ۸:۳۵ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

سلام باتوجه به حجم زياد مطالب اينجانب هوشنگ احمدي موضوع تحقيق سلامت رواني دانشجويان دختر با دانشجويان پسر دانشگاه آزاد واحد كرمانشاه(1388) در صورت نياز لوح فشرده ان را ارائه خواهم داد با تشكر
احمدي

 
در ۸:۳۶ بعدازظهر, Anonymous ناشناس گفت...

سلام باتوجه به حجم زياد مطالب اينجانب هوشنگ احمدي موضوع تحقيق سلامت رواني دانشجويان دختر با دانشجويان پسر دانشگاه آزاد واحد كرمانشاه(1388) در صورت نياز لوح فشرده ان را ارائه خواهم داد با تشكر
احمدي

 

ارسال یک نظر

اشتراک در نظرات پیام [Atom]

<< صفحهٔ اصلی